Idag bakas det kokosbollar hemma i residenset, på beställning. Vet iofs inte om de kan kallas ”bollar” för det kommer ju bli fyrkanter. Här kommer receptet, som jag fått från min mamma;
3 st gelantinblad
3-4 fyra äggvitor, beroende på storleken (jag brukar köra fyra)
1dl strösocker
kokosflingor
kakao
Lägg gelantinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. (Lägg dem inte i varmt vatten för då löses de upp helt.)
Vispa äggvitor till hårt skum och tillsätt lite socker i taget så du får en slät och blank smet.
Låt gelantinblanden rinna av och smält dem i en kastrull på svag värme, låt svalna. Häll sedan gelantinet i en tunn stråle ner i smeten samtidigt som du vispar.
Blanda kokos med lite kakao så kokosen får en brun färg. Smörj en fyrkantig eller en bakplåt med hög kant med lite smör och strö sedan botten med kokosblandningen så den täcker.
Kör sedan ut smeten ovanpå och svosh in i frysen i minst 4 timmar. Sen är det bara till att skära ut rutor som du doppar i kokosblandningen.
Lite kul… Om du söker på kokosboll på Google så får du träff på den här bilden;
Åh, dem bakade alltid min mamma när vi hade kalas.
Tack för receptet, för vi hittar inte vårt:)
Fler som vuxit upp med kokosbollarna 🙂
Kokosbollar som är så gott, var längesedan jag gjorde det sist nu
Ja, jag hade faktiskt inte gjort det på säkert 20 år 🙂